Blogbericht

Terug naar de werkvloer

Als IT partner waren we reeds een voorloper wat het hybride werken betreft. Afhankelijk van de vraag van onze klanten werd er toch al op geregelde tijdstippen van thuis of co-working spaces gewerkt. In Corona tijden zagen we zelfs dat een aantal van onze mensen vanuit het buitenland hun werk feilloos konden doen! Zo zaten we eens in een Microsoft Teams call, waarbij één van onze medewerkers vertelde dat hij in het buitenland zat. Niemand had het door.

Vanaf juni heeft de overheid ook voor de werkvloer een aantal versoepelingen aangekondigd. Deze versoepelingen brengen heel wat vragen met zich mee!

Hoe voelen de werknemers zich daarbij?
Zijn onze kantoren er klaar voor?
Zijn onze tools er klaar voor?
Kan ik op een veilige manier terugkeren?

Volgens een recente studie van de Antwerp Management School blijkt uit dat het vooral belangrijk is dat mensen kunnen KIEZEN of ze thuis of op kantoor komen werken en hoe vaak ze dat willen.

Practice what you preach! Als hybrid workplace partner zijn we intern op onderzoek uitgegaan bij onze eigen medewerkers. De resultaten verbaasden ons niet helemaal, maar we delen ze graag!

De meeste van onze medewerkers zijn heel blij met de aankondiging van de versoepelingen en de mogelijkheid om één dag per week naar kantoor terug te keren. De meningen over de terugkeerdag zijn wat verdeeld. Terwijl 36% van de medewerkers graag wat meer naar kantoor zouden willen komen, geven ook 36% van onze medewerkers aan dat ze zich goed voelen bij de situatie zoals ze vandaag is. De overige medewerkers willen zeker gebruik maken van de mogelijkheid om één dag per week naar kantoor te komen.
De redenen om terug te komen naar kantoor zijn voornamelijk vanuit een sociaal oogpunt. Onze collega’s snakken ernaar om terug samen een koffie te kunnen drinken. De nieuwe collega’s die er tijdens de afgelopen periode zijn bijgekomen maken graag gebruik van deze dagen om hun nieuwe collega’s beter te leren kennen.


Op lange termijn ziet de helft van de medewerkers zich vooral naar kantoor komen als het voor hen het beste uitkomt. Er zijn maar enkele collega’s die aangeven terug dagelijks naar kantoor te komen of op vast momenten terug naar kantoor te komen. We hebben het afgelopen jaar gemerkt dat thuis werken kan en studies tonen ook aan dat de productiviteit in vele bedrijven gestegen is. Als werkgever gunnen we deze flexibiliteit dan ook zeker aan onze mensen.

We hebben ook navraag gedaan naar de reden waarom kantoorwerk nodig zou zijn op lange termijn.

Innovatie bevorderen
Brainstorming & Team meetings
Persoonlijke coaching & evaluatiegesprekken
Opleidingen

Een grotere uitdaging die we zien is de invulling van de kantoorruimtes. Onze collega’s geven aan dat ze nood hebben aan een ruimte waar er in stilte kan gewerkt worden, maar ook een ruimte waar je Teams calls kan doen, zonder anderen te storen. We merken wel dat de flexplekken al goed ingeburgerd zijn. Het overgrote deel van de collega’s geeft aan om gewoon een zitplaats te nemen die op dat ogenblik nog vrij is. Er zijn slechts enkele collega’s die echt nood hebben aan een eigen werkplek.

Op basis van deze interne bevraging hebben we wat extra denkwerk! We houden jullie zeker op de hoogte hoe wij hier mee om zullen gaan! Meer nieuws hierover binnenkort!

We zijn er alleszins van overtuigd dat het heel belangrijk is om na te denken over de nieuwe manier van werken. Hoe gaan we als bedrijf om met flexibel werken, focustijd, teams calls, … En welke tools hebben we nodig om dit mogelijk te maken?

Bepaal je werkplek strategie!

eVri kan je helpen in het bepalen van je werkplekstrategie. Op technisch vlak kunnen we beroep doen op onze partners shiftz, Orlox & 2commit. Voor het strategische en het menselijke kunnen we terecht bij onze collega’s van Wayfinders.

We verwijzen ook graag door naar onze workshop die jouw bedrijf al een eindje op weg kan helpen.